Αφιέρωμα στην Τεχνική Κολύμβηση

Τον Σεπτέμβριο του 2023, εγκαινιάσαμε το τμήμα Τεχνικής Κολύμβησης του ΝΟΧ με προπονητές τους Ευάγγελο Μαρίνο και Γιώργο Γεωργούλη, δύο καταξιωμένους αθλητές στο χώρο της Τεχνικής και όχι μ΄όνο, με μεγάλη εμπειρία σε πανελλήνιο αλλά και παγκόσμιο επίπεδο.

Τους ζητήσαμε να μας μιλήσουν για το αγαπημένο τους άθλημα, τι το κάνει ξεχωριστό και γιατί αξίζει να το δοκιμάσετε.

Πρώτα όμως τι είναι και πως ξεκίνησε η Τεχνική Κολύμβηση;

Ένα εντυπωσιακό και απαιτητικό άθλημα: Η τεχνική κολύμβηση ξεκινάει με την εφεύρεση των ελαστικών πτερυγίων από τον Γάλλο Louis de Corlieu, τη δεκαετία του 1930, ενώ αναπτύσσεται στην Ευρώπη όταν ο Ιταλός καταδύτης Luigi Ferraro διοργανώνει τον πρώτο αγώνα, το 1951.

Δύναμη και ταχύτητα είναι 2 λέξεις που περιγράφουν απόλυτα την τεχνική κολύμβηση: Οι αθλητές της τεχνικής φτάνουν σε πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες με τη βοήθεια του εξοπλισμού τους - ενώ το παγκόσμιο ρεκόρ στον αγώνα 50μ ελεύθερο κολύμπι για τους άνδρες είναι 20.91 δευτερόλεπτα, το αντίστοιχο ρεκόρ στην τεχνική κολύμβηση είναι 13.70 δευτερόλεπτα!

Πες μας λίγα λόγια για το background σου και τη σχέση σου με την τεχνική κολύμβηση

Ε.Μ.: Είμαι προπονητής τεχνικής κολύμβησης (πτυχίο Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού- ΚΟΕ 2013). Ήμουν ενεργός αθλητής από το 2003 μέχρι και το καλοκαίρι του 2022. Μέλος της Εθνικής Ομάδας για 7 χρόνια με συμμετοχές σε πανελλήνια , πανευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα και κάτοχος 20 πανελληνίων και 4 μεσογειακών ρεκόρ στα αγωνίσματα με διπλά πέδιλα.

Σε ότι αφορά το ακαδημαϊκό μου background , είμαι απόφοιτος του τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών Πανεπιστημίου Αιγαίου με μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ).

Γ.Γ.: Είμαι απόφοιτος του ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης με ειδικότητα κλειστών χωρών και fitness και πιστοποιημένος προπονητής Β’ κατηγορίας τεχνικής κολύμβησης από την γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Ασχολήθηκα με την τεχνική κολύμβηση από μικρή ηλικία και έμεινα ενεργός ως φοιτητής κάνοντας προπονήσεις με το κλιμάκιο της εθνικής ομάδας. Επίσης, όντας στην κατηγορία παίδων, ήμουν κάτοχος δύο πανελληνίων ρεκόρ. Δούλεψα ως προπονητής κολύμβησης σε πολλές ομάδες της Θεσσαλονίκης και το 2020 εργάστηκα πρώτη φορά ως προπονητής στον ΝΟΧ. Το καλοκαίρι έπειτα από την πολύ τιμητική πρόταση της διοίκησης του Ναυτικού Ομίλου Χίου επέστρεψα με σκοπό να ιδρύσουμε με τον συνεργάτη μου τον Ευάγγέλο Μαρίνο το τμήμα της τεχνικής κολύμβησης.

Τι κάνει την τεχνική κολύμβηση ξεχωριστή για εσένα;

Ε.Μ.: Κύριο χαρακτηριστικό της τεχνικής κολύμβησης είναι η ταχύτητα που αναπτύσσεις στο νερό με την χρήση των μονοπέδιλων (ένα πέδιλο που χρησιμοποιείται και από τα δυο πόδια) πραγματοποιώντας μια δελφινοειδή κίνηση.

Γ.Γ.: Η τεχνική κολύμβηση είναι ένα μοναδικό άθλημα διότι συνδυάζει την δύναμη με την ταχύτητα.

Η χρήση ειδικών πτερυγίων και αναπνευστήρα κάνουν το άθλημα εντυπωσιακό καθώς οι ταχύτητες που αναπτύσσουν οι αθλητές  δεν συναντιούνται σε άλλα αθλήματα του υγρού στίβου.

 Τι κερδίζουν τα παιδιά από την τεχνική κολύμβηση;

Γ.Γ.: Τα παιδιά που ασχολούνται με την τεχνική κολύμβηση έχουν οφέλη τόσο στην σωματική όσο και την ψυχική τους υγεία. Πέρα από την ανάπτυξη της μυϊκής δύναμης, την βελτίωση της στάσης του σώματος τους  και του κάρδιο-αναπνευστικού συστήματος, αναπτύσσουν δεσμούς με άλλα παιδιά, κοινωνικοποιούνται και μαθαίνουν τις έννοιες του σεβασμού και της ευγενούς άμιλλας.

Ε.Μ.: Τα παιδιά αποκτούν υγιείς συνήθειες. Επίσης η ενασχόληση με την τεχνική κολύμβηση βοηθάει τα παιδιά να θέτουν στόχους να αποκτούν αυτοπεποίθηση και προάγεται η ευγενής άμιλλα και το αθλητικό πνεύμα.

3  facts για το άθλημα που όλοι πρέπει να ξέρουν

Ε.Μ.:

  • Η τεχνική κολύμβηση είναι ένα Ολυμπιακό άθλημα αναγνωρισμένο από την ΔΟΕ (δυστυχώς δεν συμπεριλαμβάνεται ακόμη στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων).

  • Το αγωνιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνει πανελλήνια, πανευρωπαϊκά, αλλά και παγκόσμια πρωταθλήματα.

  • Απαραίτητη είναι η χρήση εξοπλισμού: μονοπέδιλο, μάσκα και αναπνευστήρας, αλλά και διπλά πέδιλα, καθώς επίσης και φιάλη κατάδυσης για τα αγωνίσματα του υποβρυχίου

    Γ.Γ.:

  • Η ανάπτυξη του αθλήματος είναι πολύ μεγάλη τα τελευταία χρόνια τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο και αυτό οφείλεται στο ότι έχουν εισαχθεί περισσότερα αγωνίσματα.

  • Πρώτη φορά φέτος στο Χειμερινό Πανελλήνιο Πρωτάθλημα έχει ενταχθεί και το Πρωτάθλημα για τη Master κατηγορία.

  • Είναι υποχρεωτική η χρήση ειδικών πτερυγίων και αναπνευστήρα.

Πως είναι το πρόγραμμα προπονήσεων και τι είναι σημαντικό να ξέρουν οι γονείς που θέλουν να φέρουν τα παιδιά τους για 1η φορά

Γ.Γ.: Προπονήσεις πραγματοποιούνται καθημερινά από Δευτέρα έως και Παρασκευή 15.00-17.00 και το Σάββατο 08.00-10.00.

Οι γονείς που θέλουν να φέρουν το παιδί τους για πρώτη φορά πρέπει να γνωρίζουν ότι τον εξοπλισμό για τις δοκιμαστικές προπονήσεις τον παρέχουμε εμείς!

Ε.Μ.: Το πρόγραμμα προπονήσεων αποτελείται από καθημερινή ενασχόληση στην πισίνα αλλά απαραίτητη για τις αγωνιστικές κατηγορίες είναι και η ενδυνάμωση στο γυμναστήριο.

Με εντατική προπόνηση και επιμονή οι αθλητές μας θα είναι έτοιμοι να κυνηγήσουν τους στόχους και τα όνειρα τους και να διακριθούν.

Τα τμήματα τεχνικής κολύμβησης έχουν ξεκινήσει καθημερινά στον ΝΟΧ, για παιδιά από 8 ετών και άνω, με προπονητές τους Ευάγγελο Μαρίνο και Γιώργο Γεωργούλη. Σας περιμένουμε!

Previous
Previous

Πρωτάθλημα Υδατοσφαίρισης - Α’ φάση Εφήβων

Next
Next

Προχωράει στη 2η φάση η Ομάδα Υδατοσφαίρισης Κορασίδων!